“Η Κυρά Σαρακοστή” – Δράση για την Καθαρά Δευτέρα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνεργάτες: Ευαγγελία Κακαγιά Φιλόλογος, Νίκος Λεοντάρης Δάσκαλος, Δήμητρα Παράσχη Γεωπόνος, Δέσποινα Καρανίκα Εικαστικός

Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που λειτουργεί ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο, για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.  Οι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα είναι επτά και γι’ αυτό η κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Χρησιμοποιώντας υλικά, όπως σκληρό χαρτόνι, γκοφρέ με χρώματα, ξυλομπογιές, ποικιλία οσπρίων, πηλό οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί καθοδήγησαν τους μαθητές και μαθήτριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Τρικάλων να πλάσουν τη δική τους εκδοχή της κυράς Σαρακοστής με μεράκι και αγάπη. Μερικά λόγια για την ιστορία της κυράς Παράδοσης.

Στους μαθητές μοιράστηκε το παρακάτω έντυπο υλικό για γλωσσική δραστηριότητα, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του παιχνιδιού, ενισχύοντας παράλληλα την οπτική διάκριση των γραμμάτων, αλλά και της εικόνας των λέξεων, τη συγκέντρωση της προσοχής και την ομαδικότητα.

Συμμετείχαν οι μαθητές – μαθήτριες: Αργύρης Β., Γκέργκι Κ., Γκάνιας Α., Καμπλιώνης Στ., Καραθανάσης Ν., Καραθανάσης Στ., Κατσιώπης Δ., Κόλλας Σπ., Μπλαντή Δ., Λάσδας Στ., Παλάντζα Ε., Πόνε Τζ., Ρούντου Α., Τρίμμη Ε.