Kοινό πρόγραμμα «Δικαίωμα σου, Δικαίωμα μου, Δικαίωμα ΜΑΣ» του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων και του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το κοινό πρόγραμμα «Δικαίωμα σου, Δικαίωμα μου, Δικαίωμα ΜΑΣ» του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων και του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάϊο σε τρεις (-3-) φάσεις, με συμμετέχοντες μαθητές/τριες του ΕΕΕΕΚ και του τμήματος Α1 του 6ου ΓΕΛ.

Στην 1η φάση του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ: κα. Γρηγορίου Αρετή και κα. Τασούλα Ευαγγελία ενημέρωσαν τους μαθητές του 6ου ΓΕΛ για: α) τα δικαιώματα των ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία), β) τον σημαίνοντα ρόλο της Ειδικής Αγωγής στην καθημερινότητα των ΑμεΑ, γ) τις λύσεις που προσφέρει αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης – συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε διαδικτυακή συνάντηση με Ελληνίδα εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής στην Σουηδία. Τέλος,  ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του 6ου ΓΕΛ για το πως η τεχνολογία έχει συμβάλει στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.

Στη 2η φάση οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ επισκέφτηκαν το ΕΕΕΕΚ όπου: α) ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΕΕΕΕΚ και ενημερώθηκαν από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τις δράσεις του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δεξιότητες που αποκτούν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ, β) παρακολούθησαν τις κοινές δράσεις που ετοίμασαν οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ (ειδικότητας στην Ειδική Αγωγή) για την εκδήλωση, με αφορμή την παγκόσμια μέρα Αυτισμού και παράλληλα ενημερώθηκαν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, γ) συγκροτήθηκαν κοινές ομάδες μαθητών των 2 σχολείων και φοιτητών και γνώρισαν τα αθλήματα BOCCE και GoalBall. Στους αγώνες που ακολούθησαν νικήτρια αναδείχθηκε η χαρά της συμμετοχής των μαθητών.

Στην 3η φάση ομάδα μαθητών του ΕΕΕΕΚ επισκέφτηκε το 6ο ΓΕΛ. Αρχικά οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ τους βοήθησαν να γνωρίσουν στο εργαστήριο Πληροφορικής εκπαιδευτικό λογισμικό για ζωγραφική και δημιουργία puzzle, και στην συνέχεια δημιούργησαν ραδιοφωνική εκπομπή για το Μαθητικό Ραδιόφωνο με θέμα «Δικαίωμα σου, Δικαίωμα μου, Δικαίωμα ΜΑΣ».  Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με κοινή εκμάθηση των μαθητών παραδοσιακών χορών από την Κέρκυρα, την Εύβοια και την Κρήτη. Στο τέλος οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ χάρισαν συμβολικά δώρα δικής τους δημιουργίας και όλοι μαζί έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν την επόμενη σχολική χρονιά τις κοινές τους δράσεις, με τα ίδια χαμόγελα και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:

Γρηγορίου Αρετή (ΕΕΕΕΚ – Κοινωνιολόγος)

Τασούλα Ευαγγελία (ΕΕΕΕΚ – Φυσικής Αγωγής)

Μπάνος Δημήτρης (6ο ΓΕΛ – Πληροφορικής)

Τασίκα Ασημίνα (6ο ΓΕΛ – Κοινωνιολόγος)