Δράση στα πλαίσια του προγράμματος Δικαιωμα Σου Δικαιωμά ΜΟΥ Δικαιωμά ΜΑΣ

Στα πλαίσια του προγράμματος του άξονα 1 (Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση) της αξιολόγησης του ΙΕΠ, πραγματοποιήθηκε δράση του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Τρικάλων με τους εκπαιδευτικούς , Γρηγορίου Αρετή συντονίστρια του προγράμματος και Τασούλα Ευαγγελία,στο 6ο ΓΕΛ Τρικάλων. Η παρουσίαση με θέμα « Τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ» έγινε σε μια ομάδα 20 μαθητών με συντονιστή τον καθηγητή, κ.Μπάνο Δημήτριο, καθηγητή πληροφορικής του 6ον ΓΕΛ. Σκοπός ήταν η ενημέρωση,η ευαισθητοποίηση, η αποδοχή και κυρίως, η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.Στη διάρκεια της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκαν βιωματικά μέσα,τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Συγκεκριμένα μια ομάδα μαθητών φόρεσε σκούρα γυαλιά έτσι ώστε να μειωθεί η όραση τους, ενώ μια άλλη ομάδα φόρεσε ακουστικά, έτσι ώστε να υπάρξει μειωμένη ή καθόλου ακοή. Σκοπός του βιωματικού ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν και να αισθανθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα. Στο τέλος, οι μαθητές μάς μετέφεραν την εμπειρία και τα συναισθήματα τους. Επίσης στην αρχή τούς δόθηκε το πρόγραμμα της παρουσίασης σε γλώσσα μη αναγνωρίσιμη, όπως φυλλάδια με θαμπά γράμματα έτσι ώστε να είναι δυσανάγνωστα και να κατανοήσουν έτσι τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

              Στο τέλος της παρουσίασης δόθηκε στους μαθητές ένα κουίζ ερωτήσεων, το οποίο ετοίμασε ο κ. Μπάνος πάνω σε αυτά που είχαν ειπωθεί με σκοπό την ανατροφοδότηση της παρουσίασης.

Θεωρούμε ότι πέρα από την ενημέρωση των μαθητών καταφέραμε να τραβήξουμε την προσοχή τους μέσα από τις ερωτήσεις που μας έθεταν, όπως και να τους ευαισθητοποιήσουμε σε ένα θέμα που ίσως δεν τους είχε προβληματίσει μέχρι τώρα.

Οι δράσεις μας συνεχίζονται με την επίσκεψη των μαθητών του 6ου ΓΕΛ στον σχολείο μας στις 7/4/22. Τους περιμένουμε…

Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος:

Γρηγορίου Αρετή

Τασούλα Ευαγγελία