Από την εργοθεραπεύτρια Βουτσελά Σταυρούλα
Δραστηριότητες για το σπίτι
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, όπως το σκούπισμα, την τακτοποίηση του δωματίου τους, δραστηριότητες του κήπου, σκάψιμο, φροντίδα φυτών. Στην προετοιμασία του φαγητού αφήστε τα να μεταφέρουν τα σκεύη, να ανακατέψουν τα υλικά, τα δουλέψουν τη ζύμη. Στο άπλωμα των ρούχων ζητήστε τους να τοποθετούν τα μανταλάκια. Πάντα με επίβλεψη.
- Αν υπάρχει αυλή η άλλος χώρος που το επιτρέπει, επιλέξτε δραστηριότητες που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να κινηθεί, να πηδήξει, να κάνει έρπειν, να ισορροπήσει. Παιχνίδια με μπάλα (σπρώχνω, πετάω-πιάνω, κλωτσάω, κυλάω την μπάλα).
- Επιλέξτε Puzzle με θέματα που αρέσουν στο παιδί και αριθμό κομματιών αντίστοιχο των ικανοτήτων του (δραστηριότητα που ενισχύει την οπτική διάκριση, συντονισμό ματιού-χεριού, επιμονή).
- Κόψτε μια μεγάλη εικόνα από ένα περιοδικό σε κομμάτια και έπειτα ζητήστε από το παιδί να τα ενώσει ώστε να την δημιουργήσει ξανά (οπτική αντίληψη).
- Βρείτε μια μεγάλη σύνθετη εικόνα, ζητήστε του για παράδειγμα να εντοπίσει όλα τα κόκκινα σύμβολα ή όλα τα μεγάλα αντικείμενα ή όλους τους νέους ανθρώπους .
- Δείξτε του μια οικογενειακή φωτογραφία, επιτρέψτε του να τη παρατηρήσει για μερικά λεπτά. Έπειτα κρύψτε τη και κάντε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της, για παράδειγμα ποιοι απεικονίζονται, τι φοράνε (οπτική μνήμη).
- Ζωγραφίστε μαζί χρησιμοποιώντας ξυλομπογιές, κηροπαστέλ ή δαχτυλομπογιές (λεπτή κίνηση, φαντασία, δημιουργικότητα).
- Επιλέξτε κατασκευαστικά παιχνίδια και παιχνίδια συναρμολόγησης (τουβλάκια- leggo, παιχνίδια που περιέχουν πλαστικές, κα ).
- Διασκεδάστε χορεύοντας όλοι μαζί τα αγαπημένα του τραγούδια.