Επίσκεψη στο Δήμαρχο Τρικκαίων, περιήγηση με το λεωφορείο χωρίς οδηγό και εντοπισμός προβλημάτων στο κέντρο της πόλης (26/11/2015)

Η ομάδα FREE MOBILITY του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων ξεκίνησε για ακόμη μια χρονιά τις δράσεις της και επέλεξε για αρχή να γνωρίσει το πρωτοποριακό λεωφορείο, το οποίο κινείται στο κέντρο της πόλης χωρίς οδηγό. Μιλώντας με υπάλληλο του δήμου κατά τη διαδρομή, μας ενημέρωσε τη διάρκεια του πιλοτικού αυτού προγράμματος το οποίο θα βρίσκεται στα Τρίκαλα μέχρι τέλη Φλεβάρη του 2016. Επίσης από τα 6 οχήματα που υπάρχουν, τα 3 διαθέτουν εξοπλισμό για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία. Ένα σημαντικό πρόβλημα που κατέγραψε η ομάδα μας, είναι οι συνεχείς και παράνομες σταθμεύσεις από αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, πάνω στο ειδικό διάδρομο που κινούνται τα συγκεκριμένα λεωφορεία, με αποτέλεσμα τα τελευταία να ακινητοποιούνται έως ότου ελευθερωθεί ο διάδρομος.

Στη συνέχεια κινηθήκαμε με τα πόδια στο κέντρο των Τρικάλων με σκοπό να καταγράψουμε τυχόν δυσκολίες στη μετακίνησή μας. Ενδεικτικά, συναντήσαμε σταθμευμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια πάνω σε διαβάσεις, ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμια. Εμπορικά καταστήματα χωρίς ειδικές ράμπες για πρόσβαση ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς επίσης και προβλήματα σε υλικοτεχνικές κατασκευές (όπως για παράδειγμα χαλασμένα πλακάκια και διαβάσεις δίχως ράμπες).

Τέλος πήγαμε στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση με τον Δήμαρχο αλλά και τους αντιδημάρχους κ. Βασιλένα Μητσιάδη και κ. Τόμμυ Κυρίτση για το πρόγραμμα, τα προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών τα οποία καταγράψαμε και η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα είναι κοντά στις προσπάθειές μας, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια πόλη ελεύθερα προσβάσιμη για όλους τους πολίτες.